Apolodor din Damasc

In jos

Apolodor din Damasc

Mesaj Scris de andrei81 la data de Lun Noi 23, 2009 12:21 pm

Apolodor din Damasc (c. 60 - c. 125) a fost un arhitect sirian sau grec, un favorit al împăratului roman Traian. Este creditat cu numeroase monumente şi clădiri, printe care şi Podul lui Traian
Apolodor construieşte între anii 103-105 un pod pe Dunăre între Drobeta (Drobeta Turnu Severin de azi) şi Pontes (azi satul Kostol din Serbia). Detalii despre forma şi mărimea podului: lung de cca. 1135 m, lat de cca. 15 m, înalt de cca. 19 m, construit din barne de lemn încrucişate, sprijinite de piloni construiţi din caramidă, piatră, mortar şi ciment natural numit „pozzolana”, provenit din Italia). Nu se cunosc detalii despre metoda de construcţie. Se presupune că Apolodor a deviat cursul Dunării şi apoi a turnat picioarele podului.
Dupa terminarea podului, paza acestuia a fost asigurată prin două castre numite Drobeta şi Pontes. Accesul nu era posibil decât trecând prin aceste castre. La încetarea stăpânirii romane în Dacia, podul este distrus în nenumărate rânduri. Astăzi, pe malurile Dunării, încă se mai pot vedea picioarele podului. În 1858, Dunărea a înregistrat un nivel atât de scăzut încât s-au putut zari şi construcţiile de sub apă. De asemenea,el a proiectat şi Columna lui Traian. A fost inaugurată la 12 mai 113. Se afla între Bibleoteca Greacă şi Bibleoteca Latina. In ea se afla, intr-o urna de aur, cenuşa lui Traian.
sursa: ro.wikipedia.org

avatar
andrei81

Numarul mesajelor : 34
Data de inscriere : 08/11/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Apolodor din Damasc

Mesaj Scris de florina la data de Mar Noi 24, 2009 10:45 am

un pod ca cel care l-a construit Apolodor ar rezista si in zilele noastre la inundatii pe cand ceea ce se construieste acum nu mai rezista nici la un prim val

florina
Vizitator


Sus In jos

Re: Apolodor din Damasc

Mesaj Scris de Tsunami la data de Mar Noi 24, 2009 1:04 pm

in ce an se face prima distrugere a podului sau tentativa ?
avatar
Tsunami

Numarul mesajelor : 194
Data de inscriere : 30/06/2009
Varsta : 29
Localizare : Tot aici !

Vezi profilul utilizatorului http://agresivu.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Apolodor din Damasc

Mesaj Scris de andrei81 la data de Mar Noi 24, 2009 1:38 pm

Distrugerea şi starea actuală a ruinelor:
Istoricii consideră de obicei credibilă relatarea lui Cassius Dio care atribuie îndepărtarea supra-structurii podului a succesorului lui Traian, Hadrian. Acesta îl percepea ca pe un risc pentru Moesia, în cazul unei invazii barbare din nord . Există însă şi surse care afirmă că autorul distrugerii ar fi Aurelian, în cadrul operaţiunii de abandonare a Daciei.
Cei douăzeci de stâlpi încă se mai vedeau în anul 1856, când nivelul Dunării era foarte scăzut. În 1906, Comisia Internaţională a Dunării a decis să distrugă doi stâlpi care stânjeneau navigaţia. În 1932, erau 16 stâlpi rămaşi sub apă, dar în 1982 doar 12 au mai fost găsiţi de arheologi, probabil restul de patru fiind luaţi de apă între timp. Însă, chiar şi astăzi se pot vedea primul şi ultimul stâlp pe malurile Dunării.
Podul lui Traian este un monument istoric, ce face parte din Patrimoniul cultural naţional, aflat în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, prins pe Lista monumentelor istorice, la Nr. 16 cod MH-I-m-A-10047.04, având adresa adresa Str. Independenţei nr. 2 în Municipiul Drobeta-Turnu Severin.

Sursa: ro.wikipedia.org
avatar
andrei81

Numarul mesajelor : 34
Data de inscriere : 08/11/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Apolodor din Damasc

Mesaj Scris de Tsunami la data de Lun Ian 11, 2010 8:05 pm

ce tare e ! de ce nu il reface adica ca si castelul de la hunedoara si ar mai trebui si cetatea aia de la Costesti sarmisegetuza regia ca e cam aiurea din cate am auzit , pacat ca n-am fost nici o data acolo (stau aproape dar mie lene ) dar dupa cum ziceam podul construit de Apolodor a fost construit pentru Ligra alias Rigla pentru ca sa poata face ca matza pe el adica sa doarma sau sa il zgarie !
avatar
Tsunami

Numarul mesajelor : 194
Data de inscriere : 30/06/2009
Varsta : 29
Localizare : Tot aici !

Vezi profilul utilizatorului http://agresivu.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Apolodor din Damasc

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum